Ilningar i tänderna – orsaker, behandling och lindring

kvinna som får ilningar i tänderna efter ha druckit varm dryck

Ilningar i tänderna kan vara både obehagligt och störande, särskilt när det påverkar din vardag. För många kommer ilningarna plötsligt, till exempel vid kontakt med kall eller varm dryck, medan andra upplever mer ihållande besvär. Men vad beror ilningar i tänderna på, och vad kan man göra för att lindra dem?

I den här artikeln får du svar på vanliga frågor om ilningar i tänder, samt tips på behandling, huskurer och vad du själv kan göra – oavsett om du fått ilningar i tänderna efter blekning eller i samband med tandborstning.

Innehållsförteckning

Vad är ilningar i tänderna?

Ilningar i tänderna uppstår när tandens inre skikt – dentinet – blir exponerat. Det kan ske om emaljen slits ned eller om tandköttet drar sig tillbaka, vilket gör att tandens känsliga nerver reagerar på yttre stimuli som:

– Kall eller varm mat och dryck
– Söt eller sur mat
– Tryck vid tandborstning
– Andning genom munnen i kall luft

Många beskriver ilande tänder som en snabb, skarp smärta som försvinner lika snabbt som den kom. I vissa fall kan känslan vara mer ihållande.

Vad beror ilningar i tänderna på?

Det finns flera möjliga orsaker till att du upplever ilningar:

– Nedsliten emalj till följd av hård tandborstning, syraskador eller tandgnissling
– Blottade tandhalsar är ofta kopplat till tandköttsproblem eller åldrande
– Tandblekning kan ge ilningar i tänder
Karies eller sprickor i tanden
– Felaktig tandborstteknik eller hård tandborste

Om du funderar på varför man får ilningar i tänderna så kan det ofta vara en kombination av yttre slitage och inre känslighet som samverkar.

Hur får man bort ilningar i tänderna?

Det viktigaste steget är att identifiera orsaken. Din tandläkare kan hjälpa dig att avgöra vad som ligger bakom besvären och föreslå rätt åtgärd. Men det finns också mycket du själv kan göra. Här är några effektiva sätt att förebygga och lindra ilningar i tänderna.

– Byt till en mjuk tandborste och borsta med lätt hand
– Använd tandkräm för känsliga tandhalsar
– Undvik sura drycker och livsmedel
– Borsta tänderna två gånger om dagen, inte mer, inte mindre
– Skölj inte med vatten efter tandborstning, så att fluoret får verka längre

Ofta handlar det om att hantera symtomen kontinuerligt och skydda tänderna från ytterligare slitage. Med regelbundna tandläkarbesök kan du upptäcka eventuella problem tidigt.

Ilningar i tänderna – behandling hos tandläkare

Om du ofta besväras av ilningar i tänderna eller om smärtan påverkar din vardag, är det viktigt att få en professionell bedömning. En tandläkare kan undersöka dina tänder och ta reda på vad ilningarna beror på, för att därefter föreslå en effektiv behandling som är anpassad efter just din situation.

Behandling vid känsliga tandhalsar

En vanlig orsak till ilande tänder är att tandhalsarna blivit blottade, vilket gör att nervändarna i tandens dentin exponeras. I dessa fall kan tandläkaren behandla området med en fluorid- eller desensibiliserande lack som appliceras direkt på de känsliga ytorna. Detta stärker tanden och minskar nervens reaktion på kyla, värme och andra yttre faktorer.

Behandling vid tandgnissling

Om tandläkaren misstänker att dina ilningar orsakas av tandgnissling kan du få en individanpassad bettskena att använda på natten. Skenan avlastar tänderna och förhindrar ytterligare slitage på emaljen, vilket i sin tur minskar ilningarna över tid.

Behandling vid karies eller sprickor

I vissa fall kan ilningar i tänderna bero på karies (hål i tänderna) eller små sprickor i emaljen. Tandläkaren kan då göra en lagning för att försegla den skadade ytan och skydda nerven inuti tanden. I mer avancerade fall, där ilningarna är kopplade till inflammerad tandnerv, kan en rotfyllning bli nödvändig.

När behövs annan specialistbehandling?

Vid kraftiga, återkommande ilningar som inte lindras med vanliga metoder kan remiss till specialist behövas, till exempel till en parodontolog om tandköttet är inblandat, eller en bettfysiolog vid långvariga käkbesvär.

Ilningar efter tandblekning

Det är vanligt att tänderna reagerar efter blekning, både professionell och hemmabruk. Det finns några saker som du kan göra för att minska ilningar i tänderna efter tandblekning. Du kan till exempel använda en extra mild tandkräm för känsliga tänder och undvika att sura drycker några dagar efter behandlingen. Vänta också med att bleka tänderna igen om ilningarna kvarstår.

Professionella kliniker använder ofta skonsammare medel än när du bleker tänderna hemma, vilket minskar risken för ilningar. Kontakta din tandläkare om besvären inte går över.

Ilningar i tänderna och eltandborste

En eltandborste kan både förebygga och förvärra ilningar i tänderna – allt handlar om hur du använder den. Med rätt teknik är den ofta mer skonsam än en manuell tandborste, eftersom den gör borstningsrörelserna åt dig. Men om du trycker för hårt kan du slita på emaljen och förvärra problemen.

Välj gärna en eltandborste med trycksensor och ett borsthuvud anpassat för känsliga tänder. Låt borsten glida försiktigt över tandytorna utan att pressa. Det är tekniken, inte kraften, som gör skillnad.

När bör du söka hjälp?

Kontakta din tandläkare om:

– Ilningarna inte går över trots egenvård
– Du misstänker hål, sprickor eller blottade tandhalsar
– Du nyligen blekt tänderna och har kraftiga besvär
– Du är osäker på om dina ilningar är normala

Ju tidigare orsaken identifieras, desto enklare är det att förebygga framtida problem.

Sammanfattning: ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna är ett vanligt problem som ofta orsakas av känsligt tandben, blottade tandhalsar eller sliten emalj. Genom att justera din tandvårdsrutin, använda rätt produkter och söka professionell hjälp vid behov, kan du effektivt lindra ilningar i tänderna samt förebygga att de kommer tillbaka.

Kom ihåg att en god munhygien i kombination med regelbundna tandläkarbesök är det bästa skyddet mot både ilande tänder och andra obehag i munnen.

Dags för en tandläkarkoll?

Känner du av ilningar, värk eller obehag i en tand – eller vill du bara göra en kontroll? Våra tandläkare i Karlstad hjälper dig att hitta orsaken och få rätt behandling. Vi erbjuder trygg och professionell tandvård i en modern och välkomnande miljö. Boka tid online eller ring oss så hittar vi en tid som passar dig.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

afte på underläppen, smärtsamma sår

Afte – symtom och behandling

Har du någon gång fått sår eller blåsor i munnen som gör ont och inte verkar försvinna? Då kan det vara afte. Trots att det

tandläkare undersöker patient med beläggningar på tungan

Beläggningar på tungan – vanliga orsaker

Beläggning på tungan kan ha olika orsaker. Faktorernas betydelse varierar, men en kombination av bakterier, svampinfektioner, livsstilsfaktorer och hälsotillstånd kan alla bidra. Den vanligaste anledningen

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende