Tandläkare – Priser
Vad kostar ett tandläkarbesök?
Alltid ett uppskattat pris innan besöket börjar
Kostnaden för att besöka en tandläkare varierar ganska kraftigt och beror på behandling, tandläkaren du besöker och huruvida du kan utnyttja ditt tandvårdsbidrag.
Inför varje behandling som du bokar med oss lämnas behandlingsförslag och du får en genomgång av dina olika behandlingsalternativ. På så sätt kan du göra ett avvägt val som passar dig, både gällande behandling och kostnad.
Läs mer om våra behandlingar eller kontakta oss för att få ett uppskattat pris:
– Telefon: 054 771 64 64
– E-post: info@tandkompaniet.com
Du kan också se vår fullständiga prislista här!
OBS! Den 1 januari 2025 träder en ny lag i kraft som innebär att högsta åldern för gratis tandvård sänks från 23 till 19 år. Läs mer om denna lag och vad det innebär här.
Prisexempel
Beroende på behandlingens komplexitet kan flertalet olika åtgärder behöva kombineras. Nedan följer ett antal olika behandlingsförslag. En åtgärd har ett pris hos vårdgivaren men också ett referenspris hos försäkringskassan. Det är referenspriset som ackumuleras och bygger på ditt högkostnadsskydd. Mera information om statliga tandvårdsstödet, referenspriser och karensperiod finns hos försäkringskassan.
Din behandlare kommer alltid att informera dig om kostnader innan behandling påbörjas. Vid omfattande behandlingar framställs olika behandlingsalternativ samt kostnadsförslag för dig att beakta.
1. Tandstensborttagning, fluorbehandling och tips på egen vård av tandhygienist
- Avlägsning av ytlig tandsten: 460 kr
- Fluorbehandling: 460 kr
- Rådgivning & instruktioner kring munhälsa: 420 kr
- Totalt: 1 340kr
2. Basundersökning med fickstatus hos tandläkare
- Basundersökning: 1165 kr
- Fickstatus för bedömning tandlossning: 570 kr
- Totalt: 1 735kr
*Undersökning för att se förekomst av karies och tandlossning. Ingår röntgen (bitewing) för bedömning av karies. Lättare tandstensborttagning, hälsoinformation, inklusive rekommendationer om egenvård.
3. Akutbesök med röntgen
- Akutundersökning: 730 kr
- Röntgen: 113 kr
- Totalt: 843kr
*T.ex. besvär från en tand som kräver undersökning och röntgen för fastställande av diagnos.
4. Akutbesök med tandutdragning
- Akutundersökning: 730 kr
- Röntgen: 113 kr
- Tandutdragning: 1 870 kr
- Totalt: 2 713 kr
*T.ex. besvär från en tand som kräver undersökning, röntgen och en tandutdragning.
5. Omfattande akutbesök
- Omfattande akutundersökning: 2050 kr
- Röntgen (två – sex bilder): 350kr
- Totalt: 2 400 kr
*T.ex. vid flertalet besvär som kräver mera omfattande utredning och röntgen av flera tänder/besvär för fastställande av diagnos.
6. Akutbesök och lagning av hål kindtand
- Akutundersökning: 570 kr
- Röntgen: 113 kr
- Lagning av två ytor på kindtand: 1870 kr
- Totalt: 2 693 kr
*T.ex. vid fraktur av en tand som kräver undersökning, röntgen för fastställande av diagnos och därefter en lagning
7. Akutbesök vid tandvärk
- Akutundersökning: 730 kr
- Röntgen: 113 kr
- Akut trepanation: 1 555 kr
- Totalt: 2 398 kr
*T.ex. tandvärk från en tand som kräver undersökning, röntgen och akut behandling av tandnerven för smärtbehandling (akut trepanation)
8. Akut fraktur och tandkrona
- Akutundersökning: 730 kr
- Röntgen: 113 kr
- Kronterapi: 8 955 kr
- Statligt tandvårdsstöd: 1 985 kr
- Totalt: 7 813 kr
* T.ex. vid en fraktur av en tand som gått sönder väldigt mycket och där en tandkrona bedöms som mest lämplig som restaurering av tanden.
9. Rotfyllning och lagning
- Rotfyllning av en kanal: 4 955 kr
- Lagning av en yta på framtand: 995 kr
- Statligt tandvårdsstöd: 765 kr
- Totalt: 5 185 kr
Tand i behov av rotbehandling och lagning. Tänder kan ha en eller flera kanaler som behöver rotfyllas. Efter avslutad rotfyllning behöver permanent restauration i form av lagning eller tandkrona utföras. Nedan följer exempel med lagning.
Priset beror på behandling
Priset beror alltid på den typ av behandling du behöver.
Kostnaden för mer ingående behandlingar varierar ännu mer och därför är vi mycket noggranna med att vara transparenta med våra priser så att du alltid vet hur mycket dina behandlingar kommer kosta innan du sätter dig i tandläkarstolen.
Eftersom tandvård inte faller i samma kategori som annan vård så är det du som patient som betalar för dina tandläkarbesök. Dessutom är prissättningen fri och tandläkare väljer sina egna priser.
Med det sagt är det ovanligt att du behöver betala för hela kostnaden då du även har rätt till tandvårdsbidrag och andra finansieringsalternativ.
Du kan läsa mer om priset för tandvård i Sverige hos Försäkringskassan.
Så betalar man för tandvård
Som sagt behöver du sällan själv stå för hela kostnaden när du går till tandläkare, du har nämligen rätt till ett tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd samt möjligheten att betala av dina tandläkarbesök.
Det kräver dock att du har koll på vad som gäller för dig samt att du kommunicerar det till oss.
Har du frågor om betalningar så ber vi dig ta upp det med vår personal innan du påbörjar ditt besök. För oss är det viktigt att det inte finns några frågetecken och att våra patienter är införstådda i process och pris.
Tandvårdsbidrag
Du har alltid rätt till tandvårdsbidrag för att täcka delar av dina tandläkarkostnader. Bidraget finns i två olika versioner och hanteras automatiskt. Du behöver med andra ord inte tänka på detta när du besöker oss.
- Allmänt tandvårdsbidrag gäller för alla som är äldre än 24 och har en hemförsäkring i Sverige (med vissa undantag). Bidraget ligger på 600 kronor per år fram tills du fyller 29 samt efter du har fyllt 64. Däremellan är bidraget 300 kronor per år.
- Särskilt tandvårdsbidrag är till för dig som har sjukdomar som kan påverkar dina tänder och som därför har ett större tandvårdsbehov. Bidraget är då 600 kronor var 6:e månad.
Delbetala tandläkare – Resurs Tandkonto
Tandvård kan i vissa fall bli ganska dyr och det är inte alltid man har råd med oväntade utgifter av det här slaget. Vi har full förståelse för detta och låter därför dig delbetala dina tandvårdskostnader hos oss.
Detta gör vi i samarbete med Resurs Bank och deras mycket smidiga Tandkonto. Resurs tandkonto är ett sätt att skjuta upp eller delbetala dina tandvårdskostnader. Det är lätt att ansöka om och har många fördelar, däribland:
- Möjligheten att betala räkningen nästa månad
- Chansen att välja en avbetalningsplan med en fast månadskostnad
- Slippa betala ränta på beloppet
En annan fördel är att tandkontot kan användas till all tandvård – alltså både nödvändig och estetisk vård. Du kan helt enkelt välja en avbetalningsplan som passar dig och slippa oroa dig över kostnaden för ditt nästa tandläkarbesök.
Vi ses gärna, men inte så ofta
Det må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vår personal står alltid redo att hjälpa till och svara på frågor.
Svarar vi inte på telefonen så ringer vi upp så fort vi kan. E-post svarar vi alltid på inom 24 timmar på vardagar.
Du når oss på 054 - 771 64 64.
Vanliga frågor
Kostnaden för ett tandläkarbesök beror på många olika faktorer, framför allt vilken sorts behandling det gäller. Enligt Försäkringskassan kostar ett rutinbesök i genomsnitt mellan 600 och 1 200 kronor.
Tandvårdsbidraget är ett bidrag för tandvård som alla svenskar har rätt till. Mellan att du är 24 år och 29 år samt efter du har fyllt 64 år är bidraget 600 kronor, och mellan 29 år och 64 år är bidraget 300 kronor.
Du kan delbetala all tandvård som du får hos oss. Det är en tjänst som vi erbjuder tillsammans med Resurs Bank och deras Tandkonto.