din tandläkare i karlstad bergvik

Tandsten – förebygg med regelbundna tandläkarbesök

Tandsten

Tandsten bildas när saliv- och bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med varandra, och det är något som många människor stöter på någon gång i livet. 

Det är viktigt att förstå varför tandsten uppstår och hur man kan förebygga och behandla det. Obehandlad tandsten mineraliseras och blir till hård tandsten, som sedan inte går att få bort på egen hand med tandborsten. Detta kan sedan leda till andra tandsjukdomar. 

Boka tid vid misstanke om tandsten

Det är viktigt att inte vänta med en tandläkarundersökning vid misstanke om tandsten. Obehandlad tandsten kan leda till tandköttsinflammation, och kan i värsta fall leda till tandlossning. 

Vad är tandsten?

Tandsten är en hård avlagring som bildas på tänderna när plack, en mjuk och klibbig beläggning, inte tas bort ordentligt.

Tandsten finns i två olika typer: Serumsten och Salivsten.

Tandsten kan variera i färg, från vit eller gulaktig till svart. Tandsten framträder som en hård kant eller beläggning vid tandköttskanten. Den svarta varianten av tandsten är särskilt märkbar och kan vara orsakad av faktorer som tobaksanvändning eller vissa livsmedel och drycker.

När tandstensbildning uppstår visar det sig ofta som en vitaktig färg som även är grynig. När tandstenen sedan hårdnar förändras ofta nyansen till en mörkare ton som kan bero på intag av olika livsmedel. Denna typ av tandsten, som kallas salivsten, bildas ofta på framtändernas insida i underkäken.

Den andra varianten, Serumsten, bildas i tandfickor och har en mörkbrun ton. Serumsten är ofta hård redan från början, har genetisk påverkan och kan vara svårare att upptäcka. 

Varför får man tandsten?

Tandsten bildas när plack som samlas på tänderna inte tas bort effektivt. Plack innehåller bakterier, och när det inte borstas bort regelbundet kan det hårdna och bli till tandsten. Andra faktorer som kan påverka bildandet av tandsten inkluderar kosten, rökning och vissa mediciner. 

Genetik kan också spela en roll; vissa människor är mer benägna att utveckla tandsten än andra. Det är därför viktigt att förstå varför man får tandsten för att kunna vidta åtgärder för att förhindra dess bildning.

Kan man ta bort tandsten själv?

Många frågar sig hur man får bort tandsten och om det är möjligt att få bort tandsten själv. Även om det finns produkter på marknaden som påstår sig kunna hjälpa till med detta, rekommenderas det starkt att man besöker en tandläkare för borttagning av tandsten. 

Att försöka ta bort karies hemma eller ta bort plack själv kan leda till skador på tänderna och tandköttet. Det bästa sättet att hantera tandsten är att regelbundet besöka din tandläkare.

Hur tas tandsten bort av tandläkaren?

Tandstensborttagning med ultraljud är en vanlig metod som kan användas för både serum- och salivsten. Instrumentet har en rundad metall-topp som vibrerar, vilket får tandstenen att lossna från tandens yta. 

Det finns även andra metoder och instrument som exempelvis bortskrapning av beläggningar och laser. Borttagning av tandsten kan upplevas som obehagligt men det brukar inte göra ont.

Hur ser tandsten ut?

Hur ser tandsten ut

Tandsten är ofta grynig till en början och har en vitaktig färg, för att sedan få en mörkbrun eller gulbrun färg och bli hårdare. Detta kan exempelvis ske av att dricka kaffe, vin eller te. Tandsten som uppstår ovanför tandköttskanten kan göra det svårare att hålla det rent nära tandköttskanten.

Svart tandsten

Svart tandsten kan bildas på tandens yta och kan se ut som en svart prick, flera svarta prickar eller en svart linje. 

Denna typ av tandsten bildas på samma vis som vanlig tandsten, när placket på tandens yta och saliven kommer i kontakt, som absorberar mineraler och sedan förkalkas. Denna typ av fläckar går vanligtvis inte att få bort med tandborste och tandkräm, och kan kräva speciella instrument hos tandläkaren.

Förebygga tandsten

Regelbunden tandborstning med fluorerad tandkräm, minst två gånger om dagen, är viktigt för att undvika tandsten. Användning av tandtråd dagligen hjälper till att ta bort matrester och plack mellan tänderna. Att äta en balanserad kost och begränsa intaget av sockerhaltiga snacks och drycker kan också hjälpa till att minska risken för tandsten.

Sjukdomar som kan uppstå på grund av tandsten

Om tandsten inte behandlas kan det leda till en rad olika tand- och tandköttssjukdomar. Gingivit, en inflammation i tandköttet, är en vanlig konsekvens av obehandlad tandsten.

Parodontit, en allvarligare form av tandköttssjukdom, kan också utvecklas och leda till tandförlust. Karies, som är hål i tänderna orsakade av bakterier, kan också uppstå om tandsten och plack inte tas bort regelbundet.

Förebyggande tandvård

För att undvika problem med tandsten och andra tandrelaterade sjukdomar är det viktigt med förebyggande tandvård. Detta inkluderar regelbundna besök hos tandläkaren, rätt borstningsteknik och användning av tandtråd. Det är också viktigt att vara medveten om tecken och symptom på tandproblem, så att man kan söka vård i tid.

Sammanfattning

Tandsten är ett problem som kan förebyggas med rätt vård och uppmärksamhet. Genom att följa ovanstående råd kan du hålla dina tänder rena och friska. Om du har några frågor eller bekymmer om din munhälsa, tveka inte att kontakta oss.

Vanliga frågor och svar om tandsten

Kan man ta bort tandsten själv?

Nej, det är inte rekommenderat att försöka ta bort tandsten själv. Tandsten som har satt sig på tänderna ska tas bort av en tandhygienist som använder speciella verktyg

Hur blir man av med tandsten?

Tandsten som redan satt sig tas bort hos tandläkaren. För att undvika tandsten är det viktigt att borsta tänderna varje dag och använda tandtråd.

Hur mycket kostar det att ta bort tandsten?

Priset för att ta bort tandsten varierar beroende på omfattningen av behandlingen och patientens behov. Kontakta oss för att få ett uppskattat pris.

Kan tandsten lukta illa?

Ja, dålig andedräkt kan bero på tandsten.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

Dra ut tand

Dra ut en tand

Det är vanligt att man kan behöva dra ut en tand om man under en lång period haft obehandlad karies eller kanske drabbats av tandlossning.

Tandvårdsförsäkring

Tandvårdsförsäkring – så fungerar det

En privat tandvårdsförsäkring i Sverige är en form av försäkring som individer kan teckna för att få ekonomiskt skydd för tandvårdskostnader som inte täcks av

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende