Förebyggande tandvård

Därför är det klokt att satsa på förebyggande tandvård

Den förebyggande tandvården handlar om att du ska få en förbättrad munhälsa – idag och i framtiden. Här har tandhygienisten en viktig roll. Tandhygienisten behandlar karies som inte behöver lagas och avlägsnar tandsten, missfärgningar och plack. Du får även individuellt anpassade rekommendationer om hur du ska sköta dina tänder och ditt tandkött samt kostråd för bl.a. hur du minskar risken för karies och tandlossning. Om allvarligare problem upptäcks ifråga om din munhälsa ser tandhygienisten till att du får träffa en tandläkare.

Alla insatser som tandhygienisten gör innebär att sjukdomarna kan motas bort innan de uppkommer. De som besöker tandhygienisten regelbundet behöver därför inte lika ofta söka hjälp hos tandläkaren.

Förebyggande tandvård som du kan göra på egen hand

Tandhygienisten är expert på din munhygien, men det finns mycket du kan göra själv:

  • Borsta tänderna dagligen, med fluortandkräm, efter frukosten och innan du går och lägger dig.
  • Använd tandstickor, tandtråd eller en mellanrumsborste dagligen för att få rent i de utrymmen som finns mellan tänderna.
  • Skölj tänderna med fluor varje dag. Fluoret skyddar ytan på tänderna och ger dig därmed ett förbättrat skydd mot karies.

Boka ett besök hos vår tandhygienist!

Ett besök hos tandhygienisten är både klokt och uppfriskande. Det är helt enkelt en god investering som kommer att ge återbäring i framtiden, i form av friskare tänder och en bättre munhälsa. Och när du går härifrån kommer du att få uppleva den sköna känslan av att vara helt ren i munnen.