Tandkompaniet vector

Tandköttsinflammation och gingivit

Tandköttsinflammation

En regelbunden och välskött munhygien ger dig väldigt goda förutsättningarna för att undvika tandsjukdomar. Men det är också viktigt att kunna upptäcka symptom på åkommor i god tid och i dessa fall åtgärda dem. En vanligt förekommande sjukdom är tandköttsinflammation. 

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation är en sjukdom och går att bota med lämplig och tidsenlig behandling. Den vanligaste orsaken till inflammation i tandköttet är att det bildas bakterier runt om och mellan dina tänder. Detta kallas för uppbyggnad av plack och gör att ditt tandkött blir irriterat och till slut inflammerat.

Vanliga orsaker till inflammerat tandkött

Den främsta orsaken till att tandköttsinflammation uppstår är bristande renhållning av mun och tänder, alltså undermålig munhygien, som orsakar bakteriebeläggningar.

En annan vanligt förekommande orsak till inflammation i tandköttet är framväxt av visdomständer. Då bildas ofta fickor runt visdomständerna där bakterier ansamlas.

Symptom vid tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation ser olika ut hos varje person. Med det sagt så finns det symptom som du generellt sett bör vara uppmärksam på:

Smärta i tandköttet

Ibland kan du ha konsekvent ont i tandköttet, men du kan även uppleva sporadisk smärta när du exempelvis borstar tänderna, använder tandtråd eller biter i något hårt.

Tandsmärta

Blödande tandkött

Ett annat tecken på tandköttsinflammation är att ditt tandkött är rött, svullet eller blöder, och är speciellt påtagligt vid underhåll av tänder och mun.

Tillbakadraget tandkött

Detta visar sig genom att tandköttet dras tillbaka och området nära tandrötterna blir mer framträdande. I regel är detta en indikation på att din tandköttsinflammation har pågått under en lite längre period, och tandläkare bör uppsökas inom snar framtid.

Dålig andedräkt

När bakterier ansamlas i ditt tandkött kan det i vissa fall resultera i en odör.

När bör jag söka vård för inflammerat tandkött?

Tandköttsinflammation är en förhållandevis mild åkomma förutsatt att du konsekvent rengör din mun för att reducera antalet bakteriebeläggningar och minska inflammationen. Går inte din tandköttsinflammation över inom några veckor skall du vända dig till din tandläkare.

• Tandköttsinflammation bör behandlas i god tid.

• Behandling i rätt tid innebär i regel att ditt tandkött läker och blir friskt utan större påverkan på omkringliggande vävnad.

Gingivit undersökning

Vad är Gingivit?

Gingivit är den medicinska termen för tandköttsinflammation. Detta härstammar från ordet gingiva (tandkött). Gingivit anses vara en mild sjukdom med måttliga till mer påtagliga besvär. I vissa fall kan obehandlad gingivit leda till parodontit (tandlossning) och resulterar då i en mer omfattande inflammation. 

Vilka får Gingivit?

Tandköttsinflammation hos barn är vanligt, likaså hos vuxna.

Det finns dock omständigheter som innebär högre riskfaktor för tandköttsinflammation:

Vid användning av tobak

Snusar eller röker du så minskar blodcirkulationen i tandköttet. Detta medför att du kan vara känsligare för uppkomst av inflammation och infektioner.

Visdomständer som bryter fram

Visdomständer växer normalt sett ut hos unga vuxna och skapar fickor i tandköttet som kan vara svåra att komma åt och rengöra. Därför kan bakterier i dessa fickor ibland orsaka tandköttsinflammation.

Hormonella förändringar

Hormoner under exempelvis pubertet, menscykler och graviditet kan göra att ditt tandkött blir mer känsligt för inflammationer.   

Sjukdomar

Även andra sjukdomstillstånd som inte har direkt anknytning till din munhygien kan öka mottagligheten för inflammation. Detta för att immunförsvaret påverkas.

Kost

En sämre kosthållning kan leda till C-vitaminbrist som i sin tur kan bidra till inflammerat tandkött.

Ålder  
 
Ju högre ålder du har desto mer minskar din salivproduktion. Detta betyder att känslighet för inflammation i tandköttet ökar.

Behandling av Gingivit

Om din tandköttsinflammation ej går över inom veckor skall du vända dig till din tandläkare.

• Din tandläkare eller tandhygienist avlägsnar bakteriebeläggningar och även tandsten

Tandköttsinflammation med behandling hemma är alltså något som görs i efterhand i detta fall.

• Genom att bibehålla god daglig munhygien motverkar du uppkomsten av tandköttsinflammation. 

Borstar du tänderna minst två gånger dagligen och använder tandtråd så minskar du risken för att tandköttsinflammationen uppstår igen.

Gå inte för länge innan du söker vård

Tandköttsinflammation, eller gingivit, kan i vissa fall upplevas som mer uthärdligt än exempelvis karies, men detta innebär inte att du ska avvakta med att vända dig till en tandläkare om det ej går över.

Behandling av tandköttsinflammation skall ske i ett så tidigt skede som möjligt för att undvika allvarligare följder.

Vanliga frågor och svar om tandköttsinflammation

Är tandköttsinflammation farligt?

Nej, dock kan obehandlad tandköttsinflammation leda till tandlossning och du bör därför vända dig till en tandläkare om dina besvär ej går över.

Hur känns tandköttsinflammation?

Ditt tandkött känns ömt, irriterat samt svullet och kan även börja blöda.

När bör man söka vård för tandköttsinflammation?

Vänd dig till en tandläkare om din tandköttsinflammation inte går över efter några veckor. Skulle ditt tandkött börja blöda bör du uppsöka akut tandvård.

Vad är gingivit?

Gingivit är den medicinska termen för tandköttsinflammation.

Är gingivit ärftligt?

Nej. Däremot kan det vara ärftligt med förekomsten av vissa bakterier i munhålan, som kan leda till gingivit.  

Hur uppstår gingivit?

Gingivit uppstår huvudsakligen genom uppbyggnad av plack – bakterier som ansamlas runt om och mellan dina tänder.
Huvudorsaker till plack är bristande munhygien, nedsättning av immunförsvar eller C-vitaminbrist och framväxt av visdomständer då fickor kan bildas och bakterier samlas.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

Tandvårdsförsäkring

Tandvårdsförsäkring – så fungerar det

En privat tandvårdsförsäkring i Sverige är en form av försäkring som individer kan teckna för att få ekonomiskt skydd för tandvårdskostnader som inte täcks av

BOKA EN TANDLÄKARTID

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16. Vi kommer att göra totalt 3 st försök att nå dig om du inte har möjlighet att svara första gången.

Välj ärende