Tandhygienist Karlstad

– Hjälper dig med förebyggande tandvård –

Träffa en erfaren tandhygienist i Karlstad

En tandhygienists uppgift är förebyggande tandvård. Därför är det ofta en tandhygienist som du träffar vid de regelbundna tandläkarbesök du bokar hos oss.

Tandhygienisten är inte en tandläkare utan arbetar alltid under ledning av en ansvarig tandläkare.

Däremot får hygienisten ta emot patienter på egen hand, även om de ofta jobbar i par tillsammans med en tandläkare och då framför allt när det rör sig om mer omfattande ingrepp och medicinsk bedömning.

Boka tid för konsultation

Vill du boka tid för en undersökning eller en konsultation? Fyll i formuläret nedan så kommer vi kontakta dig inom kort.

Vad gör en tandhygienist?

Som sagt arbetar tandhygienister först och främst med förebyggande tandvård. I och med det så är de experter på allt som rör rengöring av tänder. Utöver rengöringen instruerar de även patienter hur de på bästa sätt tar hand om sina tänder på egen hand.

Tandhygienisten undersöker också tänder och munnen efter skador och förändringar som behöver extra vård. I de fall där de kan hantera vården på egen hand så gör de det, men annars kopplas en av våra tandläkare in direkt.

Uppgifter som ofta faller på tandhygienisten:

  • Inledande tandundersökning – tandhygienisten kan hantera den inledande undersökningen när du besöker oss. Hygienisten presenterar sedan resultaten för en tandläkare som kan besluta om en eventuell vårdplan.
  • Tandstensborttagning –  tandhygienisten sköter även tandstensborttagning och djupgående rengöring av munnen.
  • Puts och polering – hos oss sköter tandhygienisterna även puts och polering av tänder med Airflow.
  • Fluorbehandling – fluorbehandlingar såsom fluorlack appliceras också av en tandhygienist.
  • Patientutbildning – det är din tandhygienist som kommer instruera dig om hur du bäst upprätthåller en bra munhygien.
  • Enklare behandlingarbehandling av tandköttsinflammation och besvär kopplade till tandlossning kan också skötas av en tandhygienist.
  • Tandblekning – ska du bleka tänderna hos oss är det i vanliga fall en tandhygienist som sköter blekningen.
  • Uppföljning – slutligen är det tandhygienisten som i mångt och mycket ansvarar för uppföljning av behandlingar, även de behandlingar som tandläkaren beslutar om.

* När en tandhygienist och en tandläkare arbetar tillsammans på en patient kan arbetsuppgifterna inkludera att ta röntgenbilder och lägga lokalbedövning inför ett större ingrepp eller när en tand ska dras.

Viktigt med regelbundna besök hos tandhygienist

Det är viktigt att du besöker din tandläkare med jämna mellanrum. Och som du kanske förstått kommer du i de allra flesta fall få träffa en tandhygienist. Med det sagt får du så klart alltid träffa en tandläkare om så önskas, och givetvis alltid när det behövs.

Det innebär att du – förutom att du håller din munhygien i trim – får en lägre kostnad för varje besök, samt att vi som tandläkarmottagning har kapaciteten att ge bra vård till fler patienter.

Användandet av tandhygienister främjar alltså alla inblandade.

Tandhygienist Karlstad

Tandhygienist pris – vad kostar det?

Kostnaden för ett besök hos oss varierar beroende på olika faktorer.

Vilken typ av behandling du behöver, hur mycket rengöring som krävs och huruvida det räcker med att träffa en tandhygienist eller om du också behöver träffa tandläkaren, påverkar så klart slutpriset.

Med det sagt är vi 100% transparenta med våra priser och du får alltid reda på hur mycket ett besök kommer kosta innan du sätter dig i tandläkarstolen.

Läs gärna mer om kostnaden för olika behandlingar på den sida som vi har dedikerat till tandvårdskostnader eller kontakta oss om du har några frågor.

Vad gör en tandhygienist?

Vi ses gärna, men inte så ofta

Det må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vår personal står alltid redo att hjälpa till och svara på frågor.

Svarar vi inte på telefonen så ringer vi upp så fort vi kan. E-post svarar vi alltid på inom 24 timmar på vardagar.

Du når oss på 054 - 771 64 64.

Aref och Adel på Tandkompaniet

Vanliga frågor om tandhygienister

En tandhygienists främsta uppgift är förebyggande tandvård såsom rengöring, polering och undersökning av munnen. Hygienisten assisterar även tandläkaren vid behov.

På grund av detta träffar du alltid en tandhygienist när du bokar ett besök hos oss – ibland endast hygienisten och ibland träffar du både tandhygienist och tandläkare.

Du bokar enkelt ett besök hos en tandhygienist genom att fylla i kontaktformuläret här på sidan. Vidare kan du kontakta oss via telefon eller mejl.

För de allra flesta besök som du gör hos oss eller på en annan tandläkarmottagning är det tandhygienisten du kommer få träffa. De hantera enklare undersökningar och rengöring samt underhåll av dina tänder.

Tandläkaren träffar du endast vid behov och när du behöver mer omfattande undersökningar eller ingreppö

Nej, det är två olika yrken och utbildningar. En tandhygienist kan, som sagt, träffa patienter på egen hand och ge passande behandlingar. En tandsköterska, å andra sida, arbetar i regel med att assistera en tandläkare.

Ja, sedan 2020 kan man återigen utbilda sig till tandhygienist i Karlstad, efter att utbildningen hade lagts på is i ett par år. Utbildningen som är 3 år lång och innefattar 180 högskolepoäng sker på Karlstad Universitet och är tillgänglig på distans.