din tandläkare i karlstad bergvik

Tandvärk – orsaker och behandling

Sprängande tandvärk

De flesta har någon gång haft tandvärk. Det kan finnas många skäl till att det värker i en tand, och det behöver inte vara något allvarligt. Det kan dock vara ett tecken på att det är något fel i munnen, och bör undersökas av en tandläkare.

Har du ont i tanden?

Tandvärk drabbar majoriteten av människor någon gång i livet. Orsakerna till dess uppkomst kan vara många och varierande, men det kan vara viktigt att tandvärken diagnostiseras och åtgärdas.

Att identifiera den bakomliggande orsaken till tandvärk är viktigt för att kunna behandla den på bästa sätt. Ibland kan tandvärk bero på underliggande bekymmer som exempelvis tandgnissling, tandköttsinflammation eller karies. I vissa fall kan det också vara en följd av en skada, till exempel om du har bitit av en tand.

Obehandlad tandvärk kan förvärra situationen och leda till exempelvis inflammation eller käkledsproblem. Det är viktigt att uppsöka vård så fort som möjligt och undvika bestående skador.

Vanliga anledningar till tandvärk

Lagning som lossnat

Om du har lagat en tand som sedan lossnar kan du uppleva att det ilar mycket i tanden, speciellt när du dricker varma eller kalla drycker. Detta beror på att den inre delen av tanden (dentinet) har blivit exponerat. Den kraftiga smärtan beror på att denna tandvävnad är känsligare och mjukare.

Ilar i tänderna

Sprickor eller hål i tänderna kan vara orsaker till att det ilar i tänderna, då kan du behöva behandling eller lagning för att åtgärda problemet. Det kan även bero på känsliga tänder, eller att du har borstat tänderna på fel sätt. Det bästa är att boka in dig hos en tandläkare för att utreda bekymret.

Ont i visdomstand

Det är lätt hänt att bakterier och matrester samlas kring visdomständerna, vilket beror på att de ofta är roterade eller tippade. Vävnaden i visdomstanden kan då bli inflammerad vilket leder till värk. Du kan också få svårt att gapa och feber.

Tandböld

En tandböld kan uppstå när det samlas bakterier runt tänderna eller i tandköttsfickor. Detta kan ge upphov till kraftig smärta som kan bero på bristande munhygien. Det finns flera andra bidragande orsaker som kan orsaka tandböld, som exempelvis:

  • Karies som lämnas obehandlad
  • Tandköttsinflammation
  • Skadade tänder
  • Uppkomst av visdomständer
  • Dålig kost

Extrem eller plötslig värk i tänderna

Kariesangrepp och inflammationer i tänder är exempel på orsaker som kan leda till extrem tandvärk. Karies som tar sig till tandnerven kan göra mycket ont och behöva åtgärdas. 

Sprängande tandvärk mot kvällen kan också bero på en inflammation eller tryck i en tand, som förvärras när blodfördelningen i kroppen rör sig mot huvudet vid sängliggande position. Att sova med upphöjt huvud med en extra-kudde kan eventuellt lindra besvären.

Om du får extrem tandvärk och behöver få en snabb tid, eller på kvällar och helger, kan du kontakta en tandläkare för akut tandvård.

Vad kan jag själv göra vid tandvärk?

Smärtstillande läkemedel kan hjälpa tillfälligt vid mycket ont i tänderna. Tänk dock på att det är viktigt att utreda orsaken till att du har ont hos en tandläkare. De vanligaste problemen är hål i en tand, svullet tandkött, infektion eller att du behöver dra ut en tand.

Att borsta tänderna minst två gånger om dagen är det bästa du kan göra för att förebygga tandvärk. Du behöver förstås även tänka på vad du äter och dricker. Sötsaker, fruktjuice och sockerläsk är saker som ofta har stor påverkan på dina tänder.

Att använda tandtråd är också viktigt för att hålla en god munhälsa och minska risken för kariesangrepp och smärta i tänderna.

Vanliga frågor om tandvärk

Är det farligt att gå med tandvärk?

Obehandlad tandvärk kan förvärra situationen och leda till inflammation, infektion, nervdöd eller käkledsproblem. Det är alltid viktigt att komma till underfund med varför du har ont genom att besöka en tandläkare.

Kan man få tandvärk av stress?

Ja, stress kan göra att du biter samman dina tänder eller gnisslar med tänderna på natten vilket belastar din käkled. 

Varför pulserar det i tanden?

Pulserande värk eller smärta kan tyda på att du behöver en rotfyllning. Du kan även bli känslig för temperaturförändringar och känna smärta när du biter i tanden.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

Dra ut tand

Dra ut en tand

Det är vanligt att man kan behöva dra ut en tand om man under en lång period haft obehandlad karies eller kanske drabbats av tandlossning.

Tandvårdsförsäkring

Tandvårdsförsäkring – så fungerar det

En privat tandvårdsförsäkring i Sverige är en form av försäkring som individer kan teckna för att få ekonomiskt skydd för tandvårdskostnader som inte täcks av

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende