din tandläkare i karlstad bergvik

Gula tänder: orsak & behandling av missfärgningar

Gula tänder & missfärgade tänder

Gula tänder är något många oroar sig över. Det kan vara en följd av dålig munhygien eller en konsekvens av att konsumera vissa livsmedel och drycker som kaffe, te, rött vin, tobak eller läsk. Tänderna kan också bli gulare med åldern, eftersom emaljen blir tunnare och därmed får en mörkare färg.

Missfärgade tänder kan påverka en persons självkänsla och självförtroende. Det är därför viktigt att förstå orsakerna till gula och missfärgade tänder för att kunna vidta åtgärder för att förebygga och behandla dem.

Det finns flera sätt att ta hand om tänderna för att undvika missfärgningar, såsom att borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd och undvika tobak och livsmedel som kan orsaka missfärgningar.

Orsaker till gula tänder

Gula tänder kan orsakas av många faktorer, inklusive livsstil, ålder och kostvanor. I denna sektion kommer vi att diskutera några av de vanligaste orsakerna till gula tänder.

Livsmedel som kan orsaka gula tänder

Vissa livsmedel kan orsaka gula tänder. Till exempel kan drycker som kaffe, te, vin, läskedrycker och energidrycker innehålla färgämnen som kan missfärga tänderna över tid. 

Surt godis och fruktsmoothies kan också innehålla syror som kan skada emaljen och orsaka gula tänder. Vissa andra surare livsmedel såsom äpplecidervinäger och balsamvinäger innehåller också garvsyra som kan orsaka missfärgning av tänderna.

Tobak och gula tänder

Rökning och användning av tobaksprodukter är en av de vanligaste orsakerna till gula tänder. Tobak innehåller nikotin och tjära, som kan missfärga tänderna och orsaka tandköttssjukdomar och inflammation i tandkött. Rökning kan också minska blodflödet till tandköttet och orsaka tandlossning.

Ålder och gula tänder

Åldrande är också en vanlig orsak till gula tänder. Med åldern kan emaljen på tänderna bli tunnare och mer genomskinlig, vilket gör dentinet – det gula skiktet under emaljen – mer synligt. Dessutom kan tänderna bli missfärgade på grund av slitage och skador över tid.

Sammanfattningsvis kan gula tänder orsakas av flera faktorer, inklusive livsstil, ålder och kostvanor. För att förebygga gula tänder är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd och besöka tandläkaren regelbundet. Det är också en bra idé att undvika tobak och begränsa intaget av livsmedel och drycker som kan orsaka missfärgning av tänderna.

Så bleker du missfärgade tänder

Att ha gula tänder kan påverka självkänslan och självförtroendet negativt. Men det finns flera sätt att bleka tänderna på. Här är några tips för att få vitare tänder.

Tandblekning

Tandblekning är en av de vanligaste metoderna för att bleka tänderna. Det finns flera olika sätt att bleka tänderna på, men de vanligaste är att använda en tandblekningsgel eller att göra en tandblekning hos tandläkaren.

En tandblekningsgel kan köpas på apoteket eller online. Det är viktigt att följa instruktionerna för att undvika skador på tänderna. Tandblekning hos tandläkaren är oftast dyrare men ger bättre resultat.

Munhygien och tandborstning

Att ha en god munhygien och borsta tänderna regelbundet kan också hjälpa till att bleka tänderna. Det är viktigt att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet.

Bakpulver och citron är två produkter som ofta används för att bleka tänderna naturligt. Men det är viktigt att vara försiktig när man använder dem eftersom de kan skada emaljen på tänderna. Det är därför bäst att använda dem i små mängder och inte för ofta.

För att få bästa resultat är det viktigt att ha en god munhygien och att borsta tänderna regelbundet. Och vid behov kan du även bleka tänderna ett par nyanser.

Missfärgade tänder

Missfärgade tänder är ett vanligt problem som kan orsakas av flera faktorer. Det finns olika typer av missfärgningar som kan påverka tänderna, inklusive bruna fläckar och vita fläckar. Här är en närmare titt på dessa två typer av missfärgningar och vad som kan orsaka dem.

Bruna fläckar på tänder

Bruna fläckar på tänderna kan orsakas av exempelvis mat och dryck som kaffe, te, rödvin och läsk. Rökning och snusning kan också orsaka bruna fläckar på tänderna. Dessutom kan vissa mediciner och sjukdomar orsaka missfärgningar på tänderna.

För att behandla bruna fläckar på tänderna kan tandläkaren använda en tandblekningsteknik eller applicera en tandfärgad komposit på den drabbade tanden.

Det är också viktigt att bibehålla en god tandhygien genom att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet.

Vita fläckar på tänder

Vita fläckar på tänderna kan också orsakas av olika faktorer, däribland en överexponering av fluor under barndomen. Vita fläckar kan också orsakas av emaljdefekter som kan uppstå på grund av en genetisk predisposition eller en skada på tanden.

För att behandla vita fläckar på tänderna kan tandläkaren använda en teknik som kallas mikroabrasion, där en liten mängd emalj avlägsnas från den drabbade tanden. Tandläkaren kan också applicera en tandfärgad komposit på den drabbade tanden.

Att bibehålla en god tandhygien är också viktigt för att förhindra vita fläckar på tänderna. Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet för att ta bort plack och matrester från tänderna.

Vanliga frågor om gula och missfärgade tänder

Kan man bleka gula tänder?

Ja, du kan bleka gula tänder. Faktum är att ett av de mest effektiva sätten att bli av med gula tänder är att göra en tandblekning hos en tandläkare.

Du kan även bleka tänderna hemma, men resultatet blir i regel bättre hos en tandläkare.

Varför har jag gula tänder?

Gula tänder kan man få av många olika orsaker. Livsmedel, tobak, dålig munhygien och ålder är de vanligaste orsakerna bakom gula och missfärgade tänder.

Även vissa sjukdomar och mediciner kan ge gulare tänder.

Kan man få bort missfärgningar på tänder?

Ja, du kan få bort missfärgningar på tänder. Bruna missfärgningar på tänder är oftast lättast att bli av med – ofta räcker det med en bättre munhygien och en tandblekning.

Vita missfärgningar på tänderna kan vara svårare att bli av med då de ofta beror på skadad tand eller emalj. Kontakta din tandläkare för en konsultation och behandling.

Hur får man vitare tänder utan att bleka?

Du kan till exempel använda en blekande tandkräm, sluta med tobaksprodukter, begränsa vissa livsmedel och borsta tänderna mer noggrant.

Vidare finns det huskurer som vissa svär vid, bland annat citron och bakpulver. Tänk bara på att vissa huskurer även kan skada tänderna och emaljen.

Kan man borsta bort missfärgningar på tänder?

Ja, vissa missfärgningar på tänder kan man borsta bort med en vanlig tandborste. En god munhygien är väsentligt för vita tänder och är något du alltid ska prioritera.

Har du mindre missfärgningar så går de ofta att borsta bort. Annars kan du behöva en tandblekning.

Kan man fixa missfärgade tänder?

Ja, du kan fixa missfärgade tänder. Genom att för det första undvika livsmedel och tobak kan du begränsa orsakerna bakom dina missfärgade tänder.

Därefter kan en bättre munhygien (läs bättre tandborstning) och även tandblekning ge dig mindre missfärgade tänder.

Vad missfärgar tänder?

Det finns många saker som missfärgar tänder. De vanligaste orsakerna är:

– Livsmedel som kaffe, te och vissa bär
– Tobak – rökning och snus
– Ålder kan också göra tänderna gulare

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

Tandvårdsförsäkring

Tandvårdsförsäkring – så fungerar det

En privat tandvårdsförsäkring i Sverige är en form av försäkring som individer kan teckna för att få ekonomiskt skydd för tandvårdskostnader som inte täcks av

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende